ROMÂNIA

APOQUEL® ESTE LANSAT ÎN EUROPA

Zoetis lansează pe piaţă Apoquel®

 

O nouă soluţie dermatologică pentru pruritul la câini

Primul inhibitor de kinază Janus aprobat pentru uz veterinar în Europa

 

PARIS, FRANŢA, 29 ianuarie 2014 – Zoetis Inc. a anunţat astăzi lansarea Apoquel® (maleat de oclacitinib), un medicament nou indicat pentru tratamentul pruritului (mâncărimii) asociat (asociate) dermatitei alergice la câini şi manifestărilor clinice ale dermatitei atopice. Medicii veterinari din Europa dispun în prezent de un tratament de cea mai bună calitate cu acţiune ţintită asupra pruritului asociat alergiilor cutanate la câini.

Apoquel este primul inhibitor de kinază Janus (Janus Kinase,JAK) aprobat pentru uz veterinar. Asigură atenuarea rapidă şi susţinută a pruritului şi ameliorarea leziunilor cutanate, fără a genera efectele adverse asociate tratamentelor folosite în mod obişnuit, precum glucocorticoizii.

Pruritul la câini se numără printre motivele cele mai frecvente pentru care stăpânii animalelor de companie se prezintă la cabinetul veterinar, afectând aproximativ unu din şase câini. Aproape jumătate dintre câinii care manifestă prurit au o alergie cutanată subiacentă pentru care ar fi indicată administrarea Apoquel.

Pascal Prélaud, specialist în dermatologie din Paris care a participat la programul de dezvoltare clinică a Apoquel, a afirmat: „Atunci când un câine manifestă o mâncărime asociată unei alergii, aceasta poate fi foarte deranjată atât pentru câine, cât şi pentru întreaga familie. Am aflat în mod direct schimbarea fundamentală adusă de acest medicament în viaţa unui câine şi a stăpânilor săi, prin faptul că elimină mâncărimea, fără a provoca multe dintre efectele adverse frecvente ce apar în cazul administrării corticosteroizilor. În prezent, medicii veterinari pot oferi proprietarilor de câini un tratament eficient şi bine tolerat pentru animalele lor.”

Apoquel are un mod de acţiune unic şi inovator, deoarece acţiunea sa este ţintită la nivelul căilor patogene specifice ale pruritului (mâncărimii) şi inflamaţiei, ceea ce îl diferenţiază de glucocorticoizi. Probabilitatea ca Apoquel să provoace efecte adverse nedorite este mai redusă, medicamentul acţionând rapid (eficacitate antipruritică dovedită în interval de patru ore) pentru reducerea pruritului, spre deosebire de ciclosporine în cazul cărora se ajunge la controlul pruritului după o lună de administrare. „Îmi va acorda timpul necesar pentru a afla cauzele dermatitei alergice şi pentru a formula un diagnostic corect,” a adăugat Dr. Prélaud.

Dr. Michael Stegemann, Senior Director of Veterinary Research and Development din cadrul Zoetis, a afirmat: „Zoetis şi-a asumat angajamentul de a oferi tratamente pentru boli care afectează viaţa animalelor de companie şi a celor care îngrijesc aceste animale.”

„Apoquel reprezintă apogeul a peste un deceniu de dedicaţie şi ingenuitate dovedite de colegii de la Zoetis. Ceea ce ne-a stimulat a fost înţelegerea profundă a nevoilor nesatisfăcute ale clienţilor şi convingerea că putem să aducem o schimbare semnificativă în ceea ce priveşte calitatea vieţii animalelor de companie şi a celor care au grijă de ele. În opinia mea, Apoquel simbolizează însuşi scopul existenţei noastre, acela de a pune în practică cunoştinţele pe care le-am dobândit în domeniul ştiinţei şi inovaţiei şi de a oferi soluţii clienţilor noştri.”

Rezultatele studiilor clinice privind Apoquel

În cadrul studiilor clinice, Apoquel a dovedit un profil al siguranţei bun şi eficacitate în tratamentul pruritului, rezultatul administrării pe termen scurt sau lung fiind o îmbunătăţire a leziunilor cutanate la câinii diagnosticaţi cu mai multe tipuri de alergii cutanate, precum şi cu dermatită atopică. Scăderea scorurilor de evaluare a pruritului a fost observată de stăpânii animalelor de companie doar la 24 de ore după administrare, primul reper la care s-a efectuat observaţia, iar pruritul a continuat să scadă raportat la momentul iniţial, până la sfârşitul studiului. În ceea ce priveşte scorurile privind leziunile cutanate evaluate de medicii veterinari, s-a constatat o îmbunătăţire semnificativă după o săptămână, această tendinţă continuând şi pe termen lung pe parcursul studiilor (timp de patru luni).

În cadrul studiilor pe teren, cele mai frecvente efecte adverse observate la câinii trataţi cu Apoquel au fost vărsături şi diaree. S-au raportat şi alte efecte adverse, precum letargie, scăderea sau lipsa poftei de mâncare, iritaţii sau infecţii cutanate, precum şi iritaţii sau infecţii la nivelul urechii. Profilul de siguranţă al Apoquel este similar cu profilul de siguranţă al placebo în cazul administrării pe o perioadă de până la 16 zile. 

Despre Apoquel

Cercetătorii Zoetis au făcut descoperiri esenţiale în ceea ce priveşte mecanismul pruritului în alergiile cutanate şi rolul citokinelor implicate în apariţia alergiilor, a pruritului şi a inflamaţiei, care semnalizează pe calea enzimei JAK. Aceste constatări au stat la baza dezvoltării medicamentului Apoquel.

Deşi multe terapii actuale constau în agenţi cu spectru larg, Apoquel prezintă un mod de acţiune inovator care permite o acţiune ţintită asupra pruritului şi inflamaţiei, la sursă, atunci când acestea sunt asociate alergiei cutanate. Este un inhibitor al enzimei JAK, o proteină implicată în calea de semnalizare prin intermediul citokinelor pro-inflamatorii sau cu rol în inducerea răspunsului alergic şi pruriginos.

Noul mecanism de acţiune asupra enzimei JAK este conceput în mod specific pentru a ţinti căile implicate în apariţia pruritului şi a inflamaţieidin cadrul ciclului pruriginos, permiţând reducerea eficientă a pruritului alergic indiferent de cauză şi ameliorarea leziunilor cutanate asociate alergiilor cutanate şi dermatitei atopice.

Tratamentele pentru prurit administrate în mod frecvent prezintă anumite dezavantaje. În cazurile acute şi cronice, corticosteroizii reduc eficient pruritul, însă posibilele efecte adverse pe termen scurt (polidipsie, poliurie, polifagie şi respiraţie dificilă), complicaţiile pe termen lung (inclusiv pancreatită, ulceraţii gastrointestinale, lipidemie, diabet zaharat, atrofie musculară şi sindromul Cushing iatrogen) şi schemele de administrare deseori complexe pot fi o adevărată provocare atât pentru câini, cât şi pentru proprietarii acestora, şi pot limita administrarea.

Apoquel oferă atenuarea rapidă, eficientă şi susţinută a pruritului; amelioreaza leziunile cutanate şi poate fi administrat pe termen scurt sau lung.

Apoquel este un medicament disponibil doar pe baza prescripţiei eliberate de medicul veterinar. Tabletele de Apoquel, în concentraţii de 0,4 – 0,6 mg/kg, sunt administrate pe cale orală, de două ori pe zi, timp de 14 zile, iar ulterior o dată pe zi pentru terapia de întreţinere, dacă este necesar tratamentul pe termen mediu – lung, cum ar fi în cazul câinilor cu alergii cutanate sezoniere şi dermatită atopică. Apoquel se poate administra cu sau fără alimente. În timpul tratamentului cu Apoquel, ar trebui să se efectueze diagnosticarea şi managementul cauzelor subiacente ale dermatitei alergice. Apoquel a fost folosit în asociere cu alte medicamente, inclusiv antibiotice, antiparazitare şi antiinflamatorii administrate în mod frecvent câinilor cu afecţiuni cutanate. 

Apoquel este utilizat în prezent de medicii veterinari din Germania, Austria şi Marea Britanie, iar în perioada următoare va deveni disponibil, treptat, şi în celelalte ţări din Europa.

Despre pruritul canin asociat alergiei cutanate

Pruritul sau mâncărimile reprezintă semnul cel mai frecvent al alergiei cutanate la câini. Pruritul asociat alergiilor cutanate poate fi acut, sezonier sau cronic, iar în toate aceste cazuri este posibil să afecteze calitatea vieţii câinelui şi a stăpânului său dacă nu se obţine un control rapid şi eficient prin tratament simptomatic.

Despre Zoetis

Zoetis(zō-EH-tis) este cea mai mare companie din domeniul sănătăţii animalelor, dedicată susţinerii clienţilor săi şi afacerilor acestora. Cu o istorie de 60 de ani ca afacere veterinară a companiei Pfizer, Zoetis descoperă, dezvoltă, produce şi comercializează vaccinuri şi medicamente de uz veterinar, precum şi produse de diagnosticare şi teste genetice, susţinute de servicii tehnice, concentrându-se atât asupra animalelor de fermă, cât şi asupra animalelor de companie. În 2012, compania a obţinut venituri anuale de 4,3 miliarde de dolari. Având aproximativ 9.300 de angajaţi în întreaga lume la începutul anului 2013, Zoetis este prezentă pe plan local în aproximativ 70 de ţări, având 29 de unităţi de producţie în 11 ţări. Produsele sale vin în sprijinul medicilor veterinari, al fermierilor şi al celor care cresc şi îngrijesc animale de fermă şi de companie din 120 de ţări. Pentru mai multe informaţii privind compania, vizitaţi www.zoetis.com.

AVIZ

Declaraţii anticipative:  Prezentul comunicat de presă cuprinde declaraţii anticipative. Declaraţiile se referă la diferite aspecte, inclusiv la informaţii privind produsele Zoetis.  Fiecare declaraţie anticipativă cuprinsă în prezentul comunicat de presă este supusă unor riscuri şi incertitudini din cauza cărora rezultatele reale ar putea să difere substanţial de cele exprimate direct sau implicit prin respectiva declaraţie.  Riscurile şi incertitudinile aplicabile cuprind, printre altele, acţiuni de reglementare şi programarea oricăror lansări pe piaţă ale unor produse noi; presiuni din partea concurenţei, tendinţe şi condiţii ale mediului; riscurile identificate la rubrica „Factori de risc " din Raportul nostru anual, cuprins în Formularul 10-K pentru 2012, depus la Comisia de Valori Mobiliare şi Burse (Securities and Exchange Commission, SEC) la data de 28 martie  2013, precum şi celelalte informaţii pe care le depunem la SEC.  Avertizăm investitorii să nu se bazeze într-o măsură foarte mare pe declaraţiile anticipative cuprinse în prezentul comunicat de presă.  Vă încurajăm să citiţi documentele depuse de noi la SEC, disponibile la www.sec.gov, în vederea discutării acestor aspecte şi a altor riscuri şi incertitudini. Declaraţiile anticipative din prezentul comunicat de presă sunt valabile doar la data prezentului document şi nu ne asumăm obligaţia de a actualiza sau revizui aceste declaraţii. Activitatea noastră face obiectul unor riscuri şi incertitudini substanţiale, inclusiv cele la care se face referire mai sus. Investitorii, investitorii potenţiali şi alte părţi ar trebui să analizeze cu atenţie aceste riscuri şi incertitudini.

 

 

# # #

CONTACT

Zoetis România S.R.L

Expo Business Park

54A Aviator Popisteanu, Building 2, 1-3rd Floor,

1st District, Bucharest, 012095 Romania

Scrieţi-ne pe e-mail